úterý 1. ledna 2013

Boulder games

ve Velkém Meziříčí

 

aneb

jak jsem se poprvé dostal do finále


 
 
 


Kvalifikace
Kvalifikace
  



















   V sobotu 22. prosince 2012 se konali bouldrové závody ve Velkém Meziříčí. Dost jsem se na těšil. Věděl jsem, že pak budou následovat vánoční svátky, při kterých si nezalezu.
 
Na závody jsem jel s jedním velkým přáním - dostat se do finále.
 
   Bouldrová stěna mě velice překvapila svým vzhledem. Vypadala úžasně! Prošli jsme si bouldry, které vypadali celkem lezitelně. S bouldry různých obtížností se přišlo poprat 9 holek a 24 kluků. Cesty byly postavené od lehkých, až po ty těžké, takže si určitě zalezl každý, kdo přišel. 
  
   Bylo pro nás připraveno celkem 10 kvalifikačních cest. Na zvládnutí boulderů jsme měli přesně hodinu, kterou nám určovala spuštěná časomíra.V některých bouldrech byli pro holky navíc dodatečné chyty, což mi přišlo jako velice dobrý počin.
 
Kvalifikace
   Do finále se probojovalo 5 holek a 8 kluků včetně mě! Postoupil jsem jako poslední - osmý. To ale vůbec nevadilo! Měl jsem obrovskou radost, že jsem to dokázal.
 
  Zalil mě krásný pocit štěstí. Je ale pravda, že jsem před vyhlašováním přestával doufat, protože se tam sešlo opravdu spousty výborných lezců. Tak, šup do izolace, aby pro nás Olin Klapal nachystal finálové bouldry, které jsme nesměli vidět - lezlo se na OS.
 
   Strávenou hodinu jsme si povídali a vtipkovali, co na nás asi tak čeká. Finále se skládalo ze čtyř boulder problémů. Šel jsem první na řadu. Po vstoupení na bouldrovku, kde mě přivítalo výskotem spousty lidí, se do mě dala obrovská síla a adrenalin. Diváky jsem prakticky neviděl, ani neslyšel. Viděl jsem jel můj 1. finálový boulder před sebou a časomíru, která nemilosrdně odčítala můj čas.
 
 
Vítěz závodů v 1. finálovém boulderu
 
 
  Časomíra se začala odčítat na 5 minutách. Přesně tolik času jsem měl na vyřešení 1. bouderu. Start byl skok do struktury.
 
   Několik pokusů jsem vyplácal na tom, že jsem se marně snažil doskočit do druhé struktury.
 
    Až ke konci mého času mě napadlo, že to musím protlačit - to mi už ale nezbývaly síly.
 
   Dal jsem zbytečně moc pokusů, takže mě to stálo (i pak na další bouldery) spousty sil. Jenže, když mě diváci tak pěkně hecovali - nedalo se jen tak sedět a koukat.
 

2. finálový boulder

Po uplynutí 5 min mě rozhodčí posadil (zády) k 2.finálové cestě. Teď mě čekal 5 min odpočinek a mezitím přišel další závodník, který lezl 1. finálovou cestu. Řeknu vám, hodně jsem se na tom prvním vyšťavil. Byl jsem rád, že jsem za těch 5min pobral dech a napil se. Překvapivě to uteklo jako voda.
 
Byl tu na řadě druhý boulder. Hned na 1. pokus jsem dal zónu, a byl jeden chyt po topem! Škoda, to bylo o fous. Druhý pokus byl stejný, ale stál mě hodně sil. Ve třetím pokusu jsem vypadl už v polovině.
 
Boulder jsem vzdal, abych si nechal ještě nějaké síly (které velice rychle odcházely) na poslední dva bouldery. 5min odpočinek se mi zdál ještě kratší, než ten předešlý, vůbec se mi nepodařilo odpočinout ruce.
 
 
 
 
3. finálový boulder
 
 
   3. finálový boulder byla zapeklitost v podobě dvou trojúhelníkových struktur, z kterých jsem v každém z pokusů vypadnul. Mít více času/ odpočinku, určitě bych ho přelezl.
 
   Když jsem nastupoval na poslední boulder, cítil jsem každý sval na těle, jak je namožený. Čekal jsem, že tato poslední cesta bude alespoň o něco lehčí. Avšak v 1. pokusu jsem zjistil, že jsem byl naivní.
 
 
  
Další těžký boulder na rozpor na ramena, která už toho měli dost. Dal jsem několik pokusů, až časomíra ukončila můj lezecký pobyt a pohyb ve finále.
 
   Sledoval jsem pak ještě ostatní lezce/kamarády, jak lezou. Fandil jsem s ostatními diváky.
 
   Pak následovalo finále žen, se kterým se ale tak nějak nepočítalo. Kluci narychlo přidali pár chytů k našim můžským bouldrům, ale i tak to holky měli dost těžký. Vůbec jsem jim tu malou výšku nezáviděl. Byly to všechno docela dlouhý nátahy.
 
 
  
 
 

Moje radost z ůmístění a vyhlášení vítězů



   Následovalo sečtení bodů a vyhlášení vítězů. Umístil jsem se na předposledním, 7. místě. Byl jsem velice šťastný! O umístění mi vůbec nešlo. Mě hřál nádherný pocit, že jsem si splnil můj cíl - DODSTAT SE DO FINÁLE :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Video ze závodů z jiného zdroje